FlowMotion
FlowMotion

Industrie

Mei 2017

Koude-techniek

Voor een project van een Nederlandse klant heeft Flowmotion 8 magneet-gekoppelde RVS centrifugaalpompen TOE-MA van Speck geleverd.

De pompen zullen gebruikt worden als circulatiepompen in vriesdrooginstallaties. Ze zijn ontworpen voor mediumtemperaturen tussen -100°C en + 250°C.

Juni 2016

Water-Link

Voor het lossen van vrachtwagens met zwavelzuur (98%) in de nieuwe waterfabriek van Water-Link te Walem leverde Flowmotion een magneet-gekoppelde Klaus Union SLM-NVB pomp.

Juli 2015

Jacques ijs

De firma Jacques ijs is een snel groeiende fabrikant van roomijs en waterijs gevestigd te Oevel. Omwille van de vele productie uitbreidingen de laatste jaren moesten ook enkele wormpompen in de waterzuivering aangepast worden naar de grotere debieten.

Flowmotion leverde hier verschillende wormpompen waarmee de bestaande zuiveringsinstallatie efficiënter en budgetvriendelijker kan werken.

Door het slib beter te ontwateren neemt de hoeveelheid af te voeren slib af en dalen de vaste kosten.

Voor het verpompen van dit slib met hoog “droog stof” gehalte leverde Flowmotion een wormpomp met rechthoekige zuig-opening met speciale aanvulschroef op de as.

Juni 2015

Chemie sector

Voor de vervanging van versleten Ensival pompen bij een chemisch bedrijf in Oost-Vlaanderen leverde Flowmotion 2 op maat gemaakte verticale meercellige bronpompen met droog-opgestelde motoren.

Alle pompdelen in contact met het medium zijn vervaardigd in gegoten RVS 316. De pompen worden aangedreven door hoog efficiëntie motoren van 11 kW.

Mei 2015

Euro-Composites SA

Het Luxemburgse Euro-Composites is gespecialiseerd in de fabricage van hoogwaardige composiet materialen voor de lucht- en ruimtevaart. Ook in treinen en schepen worden hun producten toegepast.

Voor het verpompen van heet condensaat in een ATEX omgeving heeft Flowmotion een SPECK magneet-gekoppelde periferaalwaaier pomp met ATEX motor geleverd.

April 2015

Heatmaster

Het Nederlandse Heatmaster is een specialist op het gebied van lading- en brandstof verwarmingssystemen voor de scheepvaart en procesverwarmingsinstallaties voor de procesindustrie.

Voor een nieuwe industriële installatie te Antwerpen mocht Flowmotion 2 TOE-GN 100-250 centrifugaalpompen met spacer-koppelingen en 55 kW motoren leveren.

Deze SPECK pompen zijn geschikt voor het verpompen van thermische olie tot 350°C. Met hun center-line ophanging en pomphuis met dubbele spiraal wordt de belasting van lagers en koppeling sterk gereduceerd. Het Silicium-Carbide glijlager is bij Speck standaard en garandeert een lange levensduur.

Maart 2015

IPalle

De intercommunale Ipalle verzorgt de afvalwaterzuivering van 30 gemeenten, goed voor +/- 400.000 inwoners, in de regio van Doornik en het zuiden van Henegouwen

Voor hun waterzuiveringsstation te Froyennes waren zei op zoek naar een nieuwe meercellige in-line centrifugaalpomp om een versleten Ensival pomp te vervangen. Na vergelijking van de verschillende aanbieders op de markt kwam onze EV pomp er als interessantste pomp uit qua constructie, efficiëntie en kostprijs. Onze pomp heeft standaard een extra lagering in de lantaarn, een energiezuinige IE3 motor van AEG en een volledig RVS304 binnenwerk. De verlengde koppeling voor onderhoud aan de mechanische dichting zonder de motor te moeten demonteren is standaard vanaf 4,0 kW. Onze korte leveringstermijn was een extra troef.

Flowmotion EV 45/5 + Motor 18,5 KW IE3: 40 m³/u bij 104 m opvoerhoogte

Februari 2015

Amando Vleeswaren

Amando is de productievestiging in Destelbergen van Imperial Meat Products waar worsten worden geproduceerd, versneden en verpakt.

Om minder energie te verbruiken bij de productie van warm water heeft installateur Van Beneden een frequentie gestuurde drukverhogingsinstallatie van Flowmotion geplaatst dewelke het opgevangen warme water van andere installaties uit de productie onder constante druk naar hun warmwater boiler brengt.

Door de boiler met warm water te voeden, is het temperatuurverschil dat deze moet overbruggen veel lager en wordt er dus enorm bespaard op energie.

Januari 2015

Smurfit Kappa

Smurfit Kappa is een  van ‘s werelds toonaangevendste producenten van verpakkingen op basis van papier, met ongeveer 41.000 medewerkers verdeeld over 350 productielocaties in 32 landen.

De productievestiging in Turnhout had installateur Maes de opdracht gegeven voor het uitvoeren van de nodige optimalisaties aan hun 2 bestaande stoomketels.

Voor de voeding van hun 2 stoomketels, met van in de productie gerecupereerd condensaat op hoge druk en temperatuur, leverde Flowmotion 3 frequentie gestuurde meercellige zij-kanaalwaaierpompen met watergekoelde as-afdichtingen dewelke geschikt zijn voor mediumtemperaturen tot 185°C.

Oktober 2014

Bruynkens Vleeswaren

Flowmotion mocht via verwarmingsgroothandel Lembreghts uit Oevel een nieuwe wormpomp met handvariator leveren voor het verpompen van ingedikt slib van dierlijk afval bij Bruynkens Vleeswaren. De kennis van zulke toepassingen en onze korte levertermijn waren doorslaggevend voor de eindklant.

Augustus 2014

Walravens

De Industriële beenhouwerij Walravens NV te Brussel is een familiebedrijf dat opgericht werd in 1908. Eerst waren er 2 gewone beenhouwerijen in Halle en Brussel die in de jaren ’70 gesloten zijn om de groothandel Walravens op te richten. Het bedrijf kende de voorbije jaren een gestage groei en telt momenteel al een 50-tal medewerkers. Een nieuwe uitbreiding drong zich op. De productie verhuist binnenkort naar de nieuwe bedrijfshal.

Bij de uitwerking van de watervoorzieningen in de nieuwe productiehal werd installateur Van Beneden geconfronteerd met een probleem voor het plaatsen van de hydrofoorgroep. De klant moet warm water van 70°C aanzuigen uit een ondergrondse voorraadtank maar er was geen plaats in de nabije omgeving. Het risico op cavitatie zou te groot zijn om dit warme water over lange afstand aan te zuigen. Gelukkig kon Flowmotion hiervoor een gepaste oplossing uitwerken.

Flowmotion leverde hier een 6″ onderwaterpomp VS 14-5 volledig in RVS 304 met een speciale Franklin motor gemonteerd in een op maat gemaakte koelmantel met filterkorf. Deze combinatie is geschikt voor permanente onderdompeling in water met een temperatuur tot 90°C. Hiermee heeft de klant nooit aanzuigproblemen, geen geluidshinder en steeds voldoende druk en debiet. Naast deze pomp leverde Flowmotion ook nog een 5″ regenwaterpomp met drijvende aanzuig set en volautomatische sturing.

Juni 2014

Mosselman

De familiale onderneming Mosselman werd opgericht in 1829 en groeide uit tot een mondiale speler met export naar 50 verschillende landen. Ze produceren plantaardige en dierlijke oliën en vetten, en ook derivaten zoals vetzuren, vetzuuresters, vetalcoholen , ethoxylaten en wassen en zijn gespecialiseerd in maakloonwerk.

Voor o.a. de koeling van hun chemische reactoren leverde Flowmotion verschillende van zijn verticale meercellige EV centrifugaalpompen. Deze pompen zijn zéér efficiënt qua energieconsumptie, hebben een lage NPSH vereist en nemen weinig plaats in.

Mei 2014

Vaassen Flexible Packaging

Als onderdeel van de Clondalkin Group is Vaassen Flexible Packaging een gespecialiseerd producent van folies voor de voedingsmiddelen en tabak industrie. Bij de productie van de folies wordt gebruik gemaakt van thermische olieketels om de nodige warmte te produceren.

Door de aanhoudende problemen met één van de bestaande thermische oliepompen heeft Intec Netherlands BV ons gecontacteerd om samen met hen een oplossing uit te werken.

We stelden hier de nieuwe lijn SPECK thermische olie pompen TOE-GN voor met center-line ophanging en silicium-carbide glijlager. Deze center-line ophanging zorgt er voor dat de natuurlijke uitzetting van de pomp door de hoge medium temperaturen (tot 350°C) geen invloed heeft op de uitlijning van de pomp. Resultaat is minder belasting op de lagers en koppeling met een langere levensduur tot gevolg. Ook een juiste dimensionering en selectie zijn zeer belangrijk en die was bij één van de originele pompen niet optimaal.

Ondanks hun speciale center-line constructie zijn deze pompen qua inbouwmaten en opbrengst 1 op 1 uitwisselbaar met de thermische oliepompen van Allweiler, KSB en Sihi (volgens EN733)

Door de goede resultaten heeft Flowmotion intussen al 3 pompen mogen leveren.

Maart 2014

DS Smith Packaging

DS Smith is een toonaangevende Europese verpakkingsonderneming die klantspecifieke verpakkingen produceert in karton en plastiek met de nadruk op geavanceerd design en lokale service dicht bij de klant.

Van de productievestiging in Gent had installateur Maes BVBA de opdracht gekregen één van de 2 oude stoomketels te vervangen door een nieuwe efficiëntere ketel met maximale energie recuperatie.

Flowmotion leverde voor dit project 2 frequentie gestuurde horizontale ketelvoedingspompen met watergekoelde as-afdichtingen. Deze meercellige zij-kanaalwaaier pompen zijn geschikt voor medium temperaturen tot 180°C.

September 2013

Bio Energy

Group Machiels richtte in 2007 samen met Farm Frites in Lommel BioEnergy op. BioEnergy verwerkt jaarlijks 150 000 ton organisch-biologische afvalstoffen tot groene stroom. Ook stoom, proceswater en meststof voor de landbouw zijn producten van BioEnergy. Het bedrijf haalt daarvoor 130 000 ton aardappelresten bij Farm Frites en de overige 20 000 ton bij andere voedingsbedrijven. Met deze capaciteit is het de grootste installatie in de Benelux.

Het hart van BioEnergy wordt gevormd door de WKK-installatie die bestaat uit 3 gasmotoren van Eneria. Het hele vermogen van deze WKK bedraagt een kleine 4 MW elektrisch en 5 MW thermisch. Puur elektrisch gezien is dit ongeveer voldoende voor het elektriciteitsverbruik van al de gezinnen van Lommel.

Bio Energy ondervond veel problemen met de origineel geplaatste spui-, ketelvoeding- en heet waterpompen van de stoomketel. Dit had te maken met de hoge watertemperaturen. Installateur Maes BVBA deed voor dit probleem een beroep op Flowmotion om hier de gepaste oplossingen voor te stellen.

We leverden oa deze 2 SPECK TOE-GN centrifugaalpompen. Door hun speciale bouwvorm zijn ze geschikt voor het verpompen van heet water tot 160°C zonder externe koeling.

Juni 2013

Janssen Pharmaceutica

De site van Janssen Pharmaceutica in Geel groeide in enkele decennia uit tot één van de meest innovatieve en succesvolle chemische productiecentra ter wereld. Binnen de netwerkstrategie van de wereldwijde supply chain is de site in Geel als enige erkend als lanceer- en groeisite voor de productie van chemische actieve ingrediënten, die verder verwerkt worden in de farmaceutische productiefabrieken in Beerse en het buitenland. De site beschikt over hoogtechnologische installaties, onder meer voor hydrogenatie en bromering. De nieuwe proeffabriek speelt een sleutelrol in het globale productienetwerk van Johnson & Johnson.

Voor de uitbreiding van de bestaande koelinstallatie koos Janssen Pharmaceutica voor een horizontale centrifugaalpomp NT 200-400 (450 m3/u bij 50 m opvoerhoogte) met spacer-koppeling en een elektromotor van 110 kW in de “Premium Efficiency” klasse IE3 van het merk WEG.

De 3 bestaande pompen werden eerder al uitgerust met deze WEG motoren. De meerkost voor dergelijke “Premium Efficiency” motoren wordt snel terugverdient door hun laag stroomverbruik. Bovendien wordt de volledige installatie aangestuurd door frequentieregelaars om zo nog meer energie te besparen en het koelwaterdebiet perfect te kunnen regelen naar de behoefte van de site.